Eten met geweten is lekker goed!

De varkens

Natuurlijke varkenshouderij Frank en Frij is opgericht om het varken te laten zijn wie het werkelijk is: sociaal, nieuwsgierig en intelligent. Daarom leven mijn varkens in groepsverband; kunnen zomer  en winter naar behoefte buiten lopen, wroeten en vooral modderen; krijgen ruwvoer en een  scharrelbrok waardoor ze rustig groeien; biggen worden verdoofd gecastreerd of via  immunocastratie. Biggen blijven 8 weken bij moeder de zeug en houden hun mooie karakteristieke  krulstaart.  Enkele Frank en Frij varkens:

Varkens zijn intelligente dieren. De mens, de mensaap en de dolfijn/walvis gaan het varken in deze  ranglijst voor. Varkens kunnen uitstekend zien, ruiken en horen. Met hun snuit kunnen ze net zo  goed tasten, als wij mensen met onze handen. Varkens scharrelen hun voedsel dan ook bij elkaar,  door met hun snuit in de grond te wroeten. Met hun sterke gebit kunnen varkens van alles eten:  wortels en paddenstoelen, maar ook kadavers en levende dieren.  Behalve goed zien, ruiken en horen, kunnen varkens in hun eigen 'taal' communiceren. Varkens  kennen zo'n veertig geluidsuitdrukkingen. Net als de mens en andere dieren, drukken varkens zich  ook met hun houding uit. In de vrije natuur leven de zeugen (vrouwtjes) en biggen in hechte  groepsverbanden.  Varkens worden vaak gezien als vieze of onreine dieren. Het tegendeel is waar. Biggen zijn al na een  week zindelijk en varkens doen hun behoefte altijd een eind uit de buurt van de lig- en vreetplek,  op de zogenaamde mestplek. Door in de modder te rollen (of met het lichaam tegen een boom aan  te schuren) houden varkens zich op temperatuur. De modderlaag is bovendien een beschermlaag  voor de huid. Als de modder opgedroogd is en van de varkenshuid af valt, zijn varkens van hun  huidparasieten verlost. Door in de modder te rollen, maken varkens zich in feite dus schoon.  In Nederland leven naar schatting 17 miljoen varkens! Deze varkens verblijven binnen in schuren,  op betonnen roosters, in het donker, komen nooit buiten. Een varken, dat voor de vleesconsumptie  in de schuur wordt vetgemest heeft 0,7 vierkante meter 'ruimte' ter beschikking.

Mijn weerzin tegen deze intensieve varkenshouderij (bio-industrie) is de oorsprong van mijn eigen, kleinschalig varkensbedrijf: Frank en Frij!